Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Koosje schrijft 2023

Tineke Strik, een bevlogen dorpsgenote

Tineke Strik, een bevlogen dorpsgenote

verkleinde T Strik voor blog

Kort na mijn blog over Wamel ontving ik een berichtje van Ben van Dijk in mijn mailbox. Ben is secretaris van de Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas (WHAM). Hij is een wandelende Wikipedia van alles wat Alphen beweegt. Zijn vraag: ‘Misschien kun je ook nog eens je licht laten schijnen op je dorps- en buurtgenoot Tineke (van Albert) Strik, die sinds 2019 namens GroenLinks in het Europese Parlement zit.

Een overzichtelijk dorp

Tineke Strik groeide, net als ik, op in Alphen aan de Maas. Het dorp was in onze jonge jaren overzichtelijk verdeeld in drie buurtschappen Moordhuizen, Kerkeind en De Schans. Haar wieg stond aan de Nieuweweg in het buurtschap De Schans. Het dorp had een protestante en katholieke kerk (deze laatste met een bovenkerk en een onderkerk), enkele winkels, maar liefst vier bakkers, één slager en zelfs twee dorpsdiepvriezen. Twee pontveren zorgden voor een verbinding van het dorp met de buitenwereld.

Er woonden ongeveer 1500 mensen in Alphen aan de Maas. In het dorp waren, naar goed katholiek gebruik, veel grote gezinnen. De clubs waren allemaal katholiek en droegen het R.K.-logo. Op de lagere school gingen, net als op alle andere lagere scholen, poëziealbums rond. In de  pauze en na school op straat werd aan bokspringen, knikkeren en tikkertje gedaan.

Tineke groeide op in een groot gezin met zeven kinderen. Haar ouders, Albert en An, hadden een gemengd bedrijf. Haar vader was actief voor het CDA in de gemeenteraad van Appeltern. ‘Betrouwbare goede mensen,’ hoor ik mijn ouders zeggen. Tineke was een rustig meisje. Al jong kwam ze op voor mens en dier. Ze was al vroeg vegetarisch en dat was bijzonder omdat op de gemiddelde tafel de pan met draadjesvlees zeer in trek was. Tineke was op school niet sportief maar maakte wel graag lange wandelingen. Handwerkjes waren absoluut niet aan haar besteed. Haar liefde voor de koe Cobus en de hond Teun was groot.

Politieke TomTom

Hoe komt een gewoon meisje uit Alphen aan de Maas terecht in het Europees Parlement in Brussel? De meeste dorpsbewoners hebben een TomTom of Google Earth nodig om sowieso over de grens te komen. Tineke moet over wel hele lange en sterke benen beschikken om zoveel stappen op haar levenspad te kunnen zetten. Haar reis vanuit Alphen aan de Maas naar het Europees Parlement in Brussel is opmerkelijk.

Tineke stoomt qua studie goed door: Mavo, Havo, Sociale Academie en Universiteit.

Ze werkt als juridisch medewerkster bij het JAC (Jongeren Advies Centrum), Vluchtelingenwerk en de Rechtbank. De Tweede Kamer komt in zicht,  Ze wordt beleidsmedewerker bij GroenLinks en proeft aan het ambtenaarschap bij het Ministerie van Justitie. Tineke gaat voor het wethouderschap in Wageningen. Ze werkt als Universitair docent aan de Radboud Universiteit en is lid en fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer.

Op dit moment werkt ze met veel passie in het Europees parlement. Het is de plek waar beslissingen worden genomen over bijvoorbeeld de situatie in Oekraïne en het Europese vluchtelingenbeleid. Tineke pendelt heen en weer tussen Brussel, Straatsburg en haar woonplek in Nederland. Tineke is daarnaast nog steeds verbonden aan de Radboud Universiteit als hoogleraar Burgerschap en Migratierecht.

Rode draad

De politieke discussies met haar vader hebben haar ongetwijfeld politiek scherp gemaakt. Er is in haar leven een rode draad zichtbaar: ze heeft een passie om verder te komen en de wereld beter te maken. Dat de pastoor haar ouders indertijd waarschuwde dat ze afzakte naar het rode bolwerk (de Radboud Universiteit) heeft haar gelukkig niet kunnen weerhouden het groene politieke pad te volgen.

Tineke van de Nieuweweg is goed op weg om het verschil te maken voor mensen die in een kwetsbare situatie verkeren.

Wil je zelf Alphen aan de Maas ontdekken? Ook genieten van de Wetering en mooie uitzichten op de Maas?   https://klompenpaden.nl/klompenpad/moas-wetteringpad/

Bron: https://www.demaasenwaler.nl/mens/mens/45115/hoe-gaat-het-nu-met-tineke-strik


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 27 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard