Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Moedertaol-praot 2024

Lof voor dialectschrijvers

Met dank aan De Krantlogohalsteren 25

Vlag breed metJan 607

maand 2024-03 - 20 maart 2024

Lof voor dialectschrijvers

Onder grote belangstelling werd op zondag 10 maart jongstleden in MFA De Snoeck te Lith het negentiende Brabants boekske, ditmaal met de titel 'Bij ons in de femilie' gepresenteerd. Tevens maakte de onafhankelijke jury de prijswinnaars bekend van de Willem Ivenprijs, de prijs voor het mooiste verhaal of gedicht in het boekske.

Tevoren hadden redacteur Jan Luysterburg en eindredacteur Yoïn van Spijk zeven auteurs uitgenodigd om hun verhaal of gedicht voor te dragen. Alle zeven vonden dit een grote eer.

Woogeraajs
De eerste dialectschrijfster die haar verhaal mocht voorlezen was Rini Holtzer-Stuijts. Zij groeide op in Hoogerheide en spreekt en schrijft nog steeds Woogeraajs, hoewel ze al tientallen jaren in Steenbergen woont. In haar huidige woonplaats is ze erg bedrijvig. Zo heeft ze, samen met haar echtgenoot Henk en enkele andere enthousiastelingen van heemkundekring De Steenen Kamer, de werkgroep AON R'UIS opgericht, die zich bezig houdt met het vastleggen van de Steenbergse dialecten en bovendien op zondag 24 maart aanstaande het West-Brabants Dialectcafé organiseert in Theaterzaal Myra Ceti, Wouwsestraat 49 te Steenbergen. Voor iedere dialectliefhebber gratis toegankelijk en wie een verhaal, gedicht of liedje in zijn eigen West-Brabantse dialect wil voordragen, kan zich aanmelden op het adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het verhaal van Rini ging, geheel volgens het thema van het Brabants boekske, over vele generaties Stuijts en Holtzer. Het blijkt dat alle telgen uit deze geslachten enorm muzikaal zijn. Rini oogstte met haar verhaal veel lof van het publiek. Het verhaal deed overigens een aantal mensen ook terugdenken aan negentien jaar geleden, toen het allereerste Brabants boekske de titel 'D'r zit meziek in' had.

Ostrechs
Als tweede voordraagster was de 85-jarige Monda van Diesen-Melsen uit Ossendrecht aan de beurt. Zij oogstte nog meer lof, want later bleek dat zij de vijfde prijs had gewonnen met haar verhaal. De jury zei hierover: 'Een hartverwarmende beschrijving van het gewone dagelijkse leven van een Brabants gezin. Tot de schrijfster haar vader en moeder betrapt in een situatie waar eigenlijk niets gebeurt maar die zij als kind aanvoelt als iets bijzonders.'

Monda is een fervent liefhebster van taal en timmert daarmee stevig aan de weg. Ze is een vaste deelneemster aan de dialectrubriek van Jan Luysterburg in De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant. En met een gedicht stond ze, net als haar zoon Johan, in december 2023 in de finale van de Brabantse Kerstgedichtenwedstrijd in Lith.

Burgemeester
Het eerste exemplaar van het Brabants boekske 2024 werd in ontvangst genomen door de burgemeester van Oss, mevrouw Wobine Buijs-Glaudemans. Officieel, met de ambtsketen om, vertelde zij dat ze het erg leuk vindt om jaarlijks het eerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen.

De Gemeente Oss schenkt elk jaar aan het mooiste verhaal of gedicht in het Brabants boekske de Willem Ivenprijs, een kleurrijk beeldje van een haan, ontworpen en vervaardigd door de kunstenares Jenny Derksen, de stiefdochter van Willem Iven.

Het Brabants boekske 2024 is te bestellen via > Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en kost € 18,00. Dit is inclusief de bezorgkosten.

Geschreven door: Jan Luysterburg


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - maandag 6 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard