Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Eerdere pennenvruchten

De Nederlandse taal is en blijft interessant

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Paul Asselbergs

De Nederlandse taal is en blijft interessant

Spelen met taal is één van mijn hobby’s, maar dat wist u al. Ik word soms moe van mezelf. Dat gevoel voor taal had ik al vóórdat ik op de wereld kwam. Dat heet prena-taal, maar dat veranderde na mijn geboorte in postna-taal. Ik zag laatst een buurmeisje buiten spelen met haar diabolo. Ze zei tegen me: “Ik moet het nog leren, maar ik denk dat ’t wel lukt or!” Ik dacht onmiddellijk aan ‘jongleren’ en aan ‘Luctor et emergo’.

Jaren geleden was er een maandblad voor ouderen met de mooie naam Nestor. Ik dacht toen: ‘Ouderen lezen toch alleen maar overdag! Die moeten op tijd naar hun nest or!’

Onlangs zat ik in mijn auto ergens aan de rand van een mooi bos te genieten van de natuur. Opeens kwam er een sperwer aanvliegen met een prooi in zijn klauwen en ging toen vlak bij mij in een weiland zitten. De prooi bleek een kauw te zijn. Toen ik thuis kwam vertelde ik enthousiast aan mijn vrouw, dat ik een sperwer had gezien die een kauw had gepakt. Mijn vrouw had medelijden met de sperwer.

Ik herinner me ook, het is al lang geleden hoor, dat de KRO met een eigen glossy zou komen, en wel met de mooie naam Maria. Er werd bij verteld, dat Maria zeven keer per jaar zou verschijnen. Dat vond ik wel veel voor Maria. De glossy heeft het niet lang volgehouden en was na een jaar al ter ziele. Ik denk, dat het inderdaad te veel was voor Maria.

Laatst las ik in de krant, dat er twee gevangenen uit een gevangenis waren ontsnapt. Dat gebeurde tijdens het luchten. Ik dacht: ‘Hoe is zoiets mogelijk? Als ik daar directeur zou zijn, dan zou ik tegen de gevangenen zeggen: “We stoppen ermee, ik kan jullie niet meer luchten”. Mijn vrind zei tegen mij: “Ach Paul, die directeur is gewoon incompetent”. Ik zei: “Je bedoelt zeker incontinent, want hij laat alles lopen”.

© Paul Asselbergs


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 29 februari 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard