Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Elfde Jèske voor musicus Hennie Korsten

Elf jaar geleden legde de Hannusclub de basis voor een nieuwe traditie. De toen uit tien mannen bestaande club besloot om ieder jaar aan een prominente Rosmalenaar het Elfde Jèske te geven. Op zaterdag 20 december 2014 viel voor dit jaar de eer te beurt aan Hennie Korsten. De Hannusclub is jaarlijks verantwoordelijk voor de intocht van Prins Carnaval en de organisatie van de Kinderoptocht. De drager van het Elfde Jèske schuift tot Carnaval aan bij de vergaderingen.

Door Herman van Dinther Foto: Frans van den Bogaard

HennieKorsten2014"Ik wist niet wat ik hoorde toen mij de vraag werd gesteld of ik het Elfde Jèske met Carnaval 2015 wilde dragen. In het verleden zag ik elke keer wel in de krant wie de erejas kreeg, maar ik had nooit gedacht dat ik dat aanbod ook eens zou krijgen. Ik ben er hartstikke blij mee en heel trots.

Hennie (61) is geboren en getogen Rosmalenaar en zoon van een aannemertje op Bruggen. Dat hij naar de LTS ging was vanzelfsprekend want dan kon hij later instappen bij het bedrijf van zijn vader. Zo ver kwam het niet, want er was te weinig werk.

Hennie: "Ik heb bij verschillende grote en kleine aannemers gewerkt. Dat was best leuk, maar al heel jong was ik vooral geïnteresseerd in muziek."

Al op zijn elfde begon hij te stoeien met de snaren op zijn gitaar. "Mijn eerste lessen kreeg ik van Gerrie Hanegraaf die bij de Jumping Strings speelde."

Het duurde niet lang of de jonge muzikant speelde in een bandje dat hij met vriendjes vormde. "Het heette Soul, dat weet ik nog wel. De naam en de samenstelling veranderden nogal eens. De grootste successen boekten we als Hell's Session, daarmee traden we zelfs in Osnabrück op."

Beroepsmuzikant
Muziek werd steeds belangrijker in zijn leven, hij gaf gitaarles, schreef muziek, produceerde, arrangeerde. "Ik had het er zo druk mee dat ik hamer en zaag in de schuur hing en beroepsmusicus werd."

HennieKorstenDuimAchter zijn huis verrees een heuse studio met alles erop en eraan. Veel, ook heel bekende, muzikanten maken gebruik van zijn diensten als producer en de faciliteiten die hij te bieden heeft. "Waylon was hier en ook Ilse de Lange. En ik doe veel met Brabantse muziek, die koester ik omdat ik vind dat die moet blijven. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik Cor Swanenberg hier regelmatig in de studio heb. Er komt hier trouwens van alles binnen", knipoogt hij. Bandjes, blaaskapellen, zangers en zangeressen, je kunt het niet verzinnen maar alles wat naar muziek ruikt past hier binnen."

In zijn huis struikel je over de gitaren die er in alle maten en soorten rondzwerven. Soms kan hij zich niet bedwingen, pakt er een en tokkelt zomaar een riedeltje.

"Zelf muziek maken is zo fijn joh, je kunt er alle emotie mee uiten."

Bekend zijn zijn CD's waarop hij prachtige nummers met zijn sologitaar heeft staan. Een genot om naar te luisteren. Een constant vast dagritme heeft de musicus niet altijd. "Wanneer ik in mijn studio zit dan vergeet ik de tijd. Er hangt geen klok, grapt hij. Rust en ongedwongenheid zijn enorm belangrijk. 's Nachts is het stil en heb je geen last van enthousiast spelende kinderen met bijbehorend geluid."

Gelukkig heeft hij een vrouw die ook volop in het muziekwereldje zit. Met Lya de Haas trekt hij wekelijks als duo door het land om op te treden. "We speelden zelfs in de arena van Las Vegas voor 15.000 man. Maar ook waren we een week lang te gast in Georgië. Ja dat zijn mooie herinneringen.

Carnaval
Wanneer Hennie straks het Elfde Jèske om de schouders gehangen krijgt is dat best wel even wennen voor hem. "Ik heb eigenlijk nooit echt de kans gehad om Carnaval te vieren, ik stond meestal op het podium als muzikant. Dat neemt niet weg dat ik me met heel veel plezier van mijn taak als drager van dat jèske zal kwijten. Ik heb al een paar vergaderingen meegemaakt en dat is verdories leuk. Intussen heb ik ook al een nieuw liedje geschreven. Dat heeft de titel Gin Gehannus meegekregen. Wie weet ontdek ik nog wel zangtalent bij de Hannusclub", lacht hij.

"Ik ga het Jèske met trots dragen. Dat kan ook niet anders wanneer ik kijk naar wie mij voor gingen." 'Fijn om bij illuster gezelschap te horen'.

In voorgaande jaren viel de eer te beurt aan Rien van Grunsven, Marc Lammers, Henk Savelkouls, Bert ter Mors, Hans Eijkemans, Albert Westelaken, Jo Piels, Cor Swanenberg, Jac Bergmans, Frank van Beers en Jan Renders.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 29 februari 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard