Te beluisteren:
zondag 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kanaal 43 en
maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR
en natuurlijk
24 uur per dag via onze website.

Bossche Monumenten 2019

028. Karakteristiek herenhuis van eind 19e eeuw

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

FotoBM 028Het karakteristieke woonhuis aan de Van der Does de Willeboissingel 10 is direct gebouwd na de ophoging van de wijk ’t Zand in 1890.
Foto: Josephine Peren

Het woonhuis aan de Van der Does de Willeboissingel 10 is direct gebouwd na de ophoging van de wijk ’t Zand in 1890. Het ontwerp is van de hand van de architect P.Th. Stornebrink. Het pand toont een eclectische vormentaal, met elementen van de neorenaissance. In 1935 is een aanbouw van het Kapucijnenklooster aan de zuidelijke kant van het woonhuis geplaatst. Sinds mei 2001 staat het geregistreerd als rijksmonument.

Het onderkelderde woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond. Het telt deels twee, deels drie bouwlagen onder een plat dak met voorschild. Het is gedekt met dakpannen en leien. Langs het voorschild is een geprofileerde dakgoot op klossen. Boven de voorgevel bevindt zich een dakkapel. De gevels zijn opgetrokken in baksteen met speklagen, hardstenen plint en waterlijsten. In de topgevel zitten natuurstenen decoraties. In de borstweringen en onder de waterlijst zijn friezen met polychroom siermetselwerk aangebracht.

De voorgevel heeft een asymmetrische opbouw, met rechts een smalle travee waarin zich de ingangspartij bevindt. Links hiervan is een brede, risalerende gevelpartij die afgesloten wordt door een topgevel met natuurstenen spiraalvormige versieringen (klauwstukken). De ingangspartij heeft een brede, houten paneeldeur met smeedijzeren siertraliewerk en bovenlicht. Boven de portaal met houten luifel zijn vier lichtopeningen. De hoge stoep is van hardsteen. In de risaliet op de begane grond en eerste verdieping zit een breed drielichtvenster met bovenlichten, waarboven op de begane grond een luikkast is geplaatst. In de topgevel zit een venster met een zesruits stolpraam. Ter hoogte van het souterrain zijn twee keldervensters met traliewerk.

Inwendig is de oorspronkelijke indeling in hoofdlijnen gehandhaafd. Op de begane grond is een vestibule met tochtdeuren en een iets hoger gelegen gang met steektrap. Links hiervan aan de voorzijde is de salon, aan de achterzijde een woonkamer met serre. Op de bovenverdieping zijn twee grote slaapkamers links van de gang en twee kleinere vertrekken aan de uiteinden hiervan. Aan de voorzijde van het souterrain bevindt zich de keuken, met links hiervan een voormalig kolenhok. In het interieur is een aantal origine elementen gehandhaafd, onder meer: een trap met rijk uitgevoerd trapportaal en stijlen, in de gang een tegelvloer met meerkleurige ornamenttegels. In de salon en woonkamer zijn stucplafonds, zwartmarmeren schouwen en een paneelschuifdeur met rijk uitgevoerde, houten omlijsting (pilasters en kroonlijst). In de serre zitten glas-in-loodramen.

 

© 2011 - 2020 'n Lutske Brabants - donderdag 27 februari 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard