Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

132. Uniform bouwblok

FotoLB BM 132Het aan het Kapelaan Koopmansplein gelegen complex nrs. 119-125 is beeldbepalend. Foto: Josephine Peren

Het bouwcomplex Kardinaal Koopmansplein 119-125 maakt onderdeel uit van een uniform blok aan het Kapelaan Koopmansplein, de Jan Schöfferlaan en de Van Noremborghstraat. De panden nummers 119 en 125 zijn in 1926 ontworpen door J. van den Berg. De panden nrs. 121-123 zijn in 1935 ontworpen door H.L. van Gessel jr. De woningen omvatten een begane grond met een uitgebouwd deel tegen de achtergrond, eerste verdieping en een met pannen gedekt zadeldak. Het dak bevindt zich evenwijdig aan het plein. Sinds oktober 2003 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

De voorgevel van zowel Kapelaan Koopmansplein 119 als 125 heeft op de begane grond drie gevelopeningen. Een hoog en smal venster is voorzien van een houten raamdorpel en een betonnen latei. Bij nummer 125 is het glas-in-lood nog aanwezig. Naast het venster is een deur, verdiept in het gevelvlak, met verdiept aangebrachte dagkanten, die aan de onderkant hardstenen blokken hebben. De deur heeft aan de bovenzijde een rondbogige ontlastingsconstructie met zandstenen aanzetstenen en sluitsteen. De brievenbus is eveneens van zandsteen. De getoogde voordeur bevat enkele met glas-in-lood gevulde opening en kijkglaasje. Rechts naast de deur is een breed venster met in het midden een vierkant, vast raam, geflankeerd door draairamen met kleppende bovenlichten. De laatste hebben glas-in-lood. Onder het venster zijn zwarte, keramische dorpelstenen toegepast. Aan de bovenzijde is een betonnen latei.

Op de verdieping bevat de gevel aan de linkerzijde een twee maal vierruits draairaam met zwarte, keramische raamdorpelstenen en een houten bloembak op houten klossen. Naast dit oorspronkelijke venster is een tweede, breder en hoger venster. Onder het dakvlak is een brede, ver uitkragende, houten bakgoot aangebracht. In het dakvlak zijn een rookkanaal en dakkapel met vierruits venster onder een platdak aanwezig. De gevel van nummer 119 heeft aan de rechterzijde een deur die toegang verschaft tot het terrein achter de huizen. De voorgevel vormt één geheel met de erfscheidingsmuur die aansluit op een soortgelijke muur van het hoekpand. De muur heeft een stalen deur en een hoeksteen die aansluit op de afdekkende rollaag. Onder de rollaag zijn twee openingen uitgespaard, voorzien van een kleine rollaag.

De gevel van Kapelaan Koopmansplein 121 en 123 heeft op de begane grond een deur die verdiept is aangebracht. Die is voorzien van een betgeld portiek en een rondbogige ontlastingsconstructie met tufstenen aanzetblokken en sluitsteen. De brievenbus is eveneens van tufsteen. Naast de getoogde voordeur is een breed venster. De uitkragende bakgoot is vanuit de buurpanden doorgezet. In het dakvlak zijn een rookkanaal en een dakkapel met twee draairamen en brede wangen, voorzien van cannelures (= gootvormige verticale uitholling) en een plat dak.

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard