Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

144. Oude kern

FotoLB BM 144Het pand Kerkstraat 37 heeft een oude kern, zoals blijkt uit de opzet met voorhuis en vast achterhuis. Foto: Josephine Peren

Het pand Kerkstraat 37 bestaat uit een voorhuis met twee vaste achterhuizen en een achteraanbouw. De plattegrond heeft een langwerpige, rechthoekige vorm. Het voorhuis heeft een begane grond, twee verdiepingen en een zolder met borstwering. Het zadeldak heeft een schild aan de voorzijde. Het eerste achterhuis (15e eeuw) bevat een begane grond en een verdieping met een vide op het niveau van de tweede verdieping in het voorhuis, onder een plat dak. Het tweede voorhuis (begin 19e eeuw) is dieper dan het eerste, en heeft twee bouwlagen onder een plat dak. Hier tegenaan staat aan de achterzijde rechts een klein, vierkant bouwvolume van één bouwlaag met een plat dak. Sinds maart 2010 staat het ingeschreven in de lijst gemeentelijke monumenten.

De voorgevel is een symmetrische, gepleisterde lijstgevel, daterend van 1860 en deels herbouwd in 1909. Op de begane grond is een grote gevelopening met een recente pui en omlijsting. Hierboven is de gevel gepleisterd. Op de eerste verdieping zijn twee grote vensters met recente lekdorpels en T-draairamen met bovenlichten voorzien van groen glas-in-lood. Op de tweede verdieping zijn twee soortgelijke vensters, maar deze zijn iets hoger. Ze hebben gepleisterde lekdorpels en zijn in de bovenlichten voorzien van één ruit in plaats van glas-in-lood. De gevel wordt afgesloten door een classicistisch hoofdgestel (= breed horizontaal lijstwerk) met een gepleisterde architraaf (= onderste draagbalk van hoofdgestel) en een geprofileerde, houten kroonlijst. Aan de linkerzijde steekt de kroonlijst van het buurpand over die van het onderhavige pand.

De achtergevel is gecementeerd. Op de begane grond is een grote winkelruimte die doorloopt in het rechter buurpand. Alleen het achterste deel van het tweede achterhuis en de achteraanbouw zijn afgescheiden. De verdiepingen zijn verdeeld in twee appartementen, één voorin het pand en één achterin, met ertussen een hal met trappenhuis. In het voorhuis loopt tegen de linkerzijmuur een rookkanaal uit 1909, met op alle verdiepingen een stookplaats.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard