Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Ed Hupkens

182. Gave 19e-eeuwse lijstgevel

FotoLB BM 181Het pand Brede Haven 13 heeft een eenvoudige, maar in hoofdvorm en detail nog gave 19e-eeuwse lijstgevel. Foto: Josephine Peren

Het pand Brede Haven 13 heeft een 19e-eeuwse lijstgevel, de oorsprong gaat echter terug tot de 16e eeuw. Intern zijn er nog onderdelen van deze oudere kern bewaard gebleven, zoals samengestelde balklagen en delen van de kapconstructie. De begane grond heeft een horecafunctie. Op de verdieping is een woning. Vroeger was er achter het gebouw een tuin. Deze is in de jaren zeventig van de 20e eeuw geheel bebouwd. Sinds maart 2010 staat het ingeschreven als gemeentelijk monument.

Het complex bestaat uit een voorhuis met vast achterhuis. Het geheel omvat een begane grond, verdieping en zolderverdieping onder een haaks op de voorgevel gesitueerd zadeldak. Het dak heeft een voor- en achterdakschild en is gedekt met gesmoorde pannen. De voorgevel is twee vensterassen breed en is gepleisterd. De twee gevelopeningen op de begane grond hebben een vernieuwde invulling. De linkeringang verschaft toegang tot de bovenwoning. De brede rechteropening heeft een centrale deur met aan weerszijden een paneel met een raam. Hierboven is een breed gedeeld bovenlicht met glas-in-lood. Zowel boven de brede rechteropening als boven de ingang van de bovenwoning zit een getoogde, gepleisterde lijst met kuif. Op de verdieping, boven een cordonlijst, heeft de gevel twee getoogde vensters met tweeruits dubbele draairamen en een bovenlicht. Deze vensters hebben een geprofileerde, gepleisterde omlijsting met kuif. Deze detaillering wordt herhaald bij de twee vensters boven een cordonlijst op de zolderverdieping. Deze bevatten dubbele ramen. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met architraaf, fries en kroonlijst.

Op bouwtekeningen uit 1974 is de indeling van het pand als volgt weergegeven. De begane grond van het hoofdpand is geheel in gebruik als café en vormt één open ruimte. In de achterliggende, jongere achterbouw is een toiletgroep en nog een barruimte. Voor in het gebouw, tegen de linkerzijmuur, is de trap naar de woning op de verdieping. De rookkanalen zitten tegen de rechterzijmuur. De verdiepingsbalklaag en de zolderbalklaag uit moer- en kinderbalken. De kap heeft eiken dekbalkjukken met korbelen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard