Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

247. Op de eerste stadsmuur

FotoLB BM 247AHet pand Snellestraat 9 is met de voorgevel gebouwd op een kademuur van de Binnendieze en met de achtergevel op restanten van de eerste stadsmuur. Foto: Josephine Peren

Het pand Snellestraat 9 dateert oorspronkelijk uit de 16e eeuw. In de tweede helft van de 18e eeuw is het verbouwd. Het kreeg een nieuwe lijstgevel aan de kant van de Binnendieze. Het gebouw was aanvankelijk een achterhuis van Schapenmarkt 29-31 en is gebouwd op de kademuur (voorgevel) en de stadsmuur (achtergevel). In de woning zijn diverse elementen van de oude 16e-eeuwse kern bewaard gebleven (kelder, restanten houtskelet, balklagen). Ook onderdelen van de oudste stadsmuur zijn nog aanwezig. Sinds maart 2010 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

Als één van de weinige gebouwen heeft Snellestraat 9 geen overkluizing over stadsrivier de Binnendieze. Deze stroomt voor het pand langs. Hierdoor is het terugliggend in rooilijn. De voorgevel staat op de kademuur, de achtergevel op de restanten van de eerste stadsmuur. In verschillende periodes is er voor het pand, over de Binnendieze, wel bebouwing geweest. Zo stond er in 1780 een huisje met de naam ‘Maas en Waal’ en werd er in 1930 een transformatorhuisje gebouwd. Rond 1823 werd het ontsloten door een brug over de Binnendieze, op dezelfde plek is ook nu een brug. Snellestraat 9 beslaat een rechthoekige plattegrond. Het omvat een onderkelderde begane grond, twee verdiepingen en een zolder onder een schilddak met Hollandse pannen. In het dakvlak aan de voorzijde zijn drie dakvensters opgenomen. Het perceel is volledig bebouwd.

De voorgevel is drie vensterassen breed, is gepleisterd en heeft schijnvoegen. De gevel grenst direct aan de Binnendieze en loopt door tot onder het maaiveld. Op kelderniveau zit één smal venster met diefijzers. In het muurvlak onder de brug zijn hardstenen elementen zichtbaar. Dit zijn oude wateruitlaten. De begane grond heeft links twee vensters met hardstenen lekdorpel, een enkel raam met vast kalf en een bovenlicht. Rechts hiervan is een ingang met inrijdeuren. Deze ingang wordt ontsloten door een brug over de Binnendieze. Op de eerste verdieping zijn drie vensters met hardstenen lekdorpel, dubbele draairamen, vast kalf en een bovenlicht. Het centrale venster heeft hier openslaande deuren en geeft toegang tot een balkon. Alle kozijnen met lekdorpels en ramen zijn vernieuwd tijdens de verbouwing in 1985-86. De kelder heeft een tongewelf parallel aan de voorgevel en is toegankelijk via een trap tegen de achtergevel. De begane grond is in gebruik als atelier. De eerste verdieping fungeert als kantoor en op de tweede verdieping en de zolder zijn woonvertrekken. Op alle bouwlagen ligt de trap tegen de achtergevel.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 3 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard