Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

249. Rij middenstandswoningen

FotoLB BM 249ADe acht huizen aan de Van Noremborghstraat 24-38 zijn representatief voor de bouw van middenstandswoningen in de jaren twintig van de twintigste eeuw. Foto: Josephine Peren

Een rij van acht middenstandswoningen aan de Van Noremborghstraat 24-38 maakt deel uit van een ontwerp van vierentwintig woningen. Alle woningen hebben een L-vormige plattegrond en omvatten drie niveaus: begane grond, eerste verdieping en zolder. Elke woning heeft een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak, met de nok evenwijdig aan de straat. De nok van de hoekpanden ligt enkele decimeters lager. De voorgevel van de huizenrij is net als de rooilijn gebogen. De woningen hebben een ondiepe voortuin met een gemetselde muur met pijlers. Deze acht middenstandswoningen uit de jaren twintig van de twintigste eeuw staan geregistreerd als gemeentelijk monument.

De voorgevels zijn in kruisverband gemetseld. Op begane grondniveau is een trasraam in donkerder stenen in kruisverband aanwezig. Dit trasraam wordt afgesloten met een rollaag, waarin bakstenen onderdorpels van de vensters zijn opgenomen. Het eerste verdiepingsniveau heeft een gemetselde waterlijst met daarin opgenomen de bakstenen onderdorpels van de vensters. Ter hoogte van het kalf van deze vensters is een bakstenen waterlijst in de vorm van een bloktand aanwezig. Onder de ver uitstekende bakgoot zijn twee uitgemetselde koppenlagen zichtbaar. De hoekpanden – nummer 24 en 38 – zijn op de begane grond voorzien van een terugliggende voordeur en bovenlicht met zandstenen omlijsting, een smal venster onder halfsteens rollaag en een erker met gemetselde borstwering en plat dak. Op eerste verdiepingniveau zijn de panden voorzien van een origineel ijzeren balkon, een venster met draairaam en kozijnen met openslaande deuren en smalle, hoge zijramen.

De voordeur van de panden 26 en 36 heeft aan weerszijden een in donkere steen gemetselde penant. Huisnummer 26 heeft een driezijdige erker. Op eerste verdiepingsniveau heeft nummer 26 een venster en een pui, met openzwaaiende deuren die toegang geven tot het balkon op de erker. De panden 28 tot en met 34 zijn nagenoeg identiek. In de bovenlichten van de panden 30 en 32 is het oorspronkelijke glas-in-lood bewaard gebleven. De panden 26 tot en met 36 hebben een dakkapel onder plat. De dakkapel heeft twee 2-ruits vensters, beide voorzien van een draairaam.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 3 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard