Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

257. Markante, afgeschuinde hoekoplossing

Het grote hoekpand Keizerstraat 24 / Sint Jorisstraat 46 met zijn markante, afgeschuinde hoekoplossing is een opvallende verschijning.
Foto: Marianne ter Steege

Het hoekpand Keizerstraat 24 / Sint Jorisstraat 46 dateert in hoofdvorm uit 1870. In deze periode werd de bestaande oudere bebouwing ter plaatse verbouwd en voorzien van een nieuwe voorgevel. Gezien het jaartal 1906, dat op de hoek is geschilderd, heeft het pand in het begin van de 20e eeuw mogelijk nog een verbouwing ondergaan. Het pand omvat een kelder die boven het maaiveld uitkomt, een begane grond, twee verdiepingen en een zolderverdieping met borstwering. Het heeft een zadeldak met voordakschild en achterdakschild. De nok van het dak staat haaks op de Sint Jorisstraat. De woning is een gemeentelijk monument.

De drie vensterassen brede, voormalige zijgevel (zijde Keizerstraat) met afgeschuinde hoek is geheel gepleisterd en voorzien van voegen. Alle gevelopeningen zijn getoogd en hebben een gepleisterde lekdorpel. Links op de begane grond, net boven de plint, zit een kelderlicht met diefijzers. Hierboven is een venster met een zesruits schuifraam. Rechts van dit venster zit de ingang met paneeldeur en gedeeld bovenlicht. Naast deze ingang (rechts) is een venster met een zesruits schuifraam. In de afgeschuinde hoek is op de begane grond een venster opgenomen met een zesruits schuifraam. Op de eerste verdieping heeft de gevel drie vensters met zesruits schuiframen, op de tweede verdieping drie vensters met vierruits schuiframen. De afgeschuinde hoek heeft op de eerste verdieping een gevelopening met tweeruits openslaande deuren en een gedeeld bovenlicht. Deze opening komt uit op een ondiep balkon op consoles met een eenvoudig ijzeren balkonhek. Op de tweede verdieping bevat deze afgeschuinde hoek een venster met een vierruits schuifraam. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met architraaf, fries en kroonlijst. In het fries ter plaatse van de afgeschuinde hoek is het jaartal “1906” geschilderd.

De twee vensterassen brede, voormalige voorgevel (zijde Sint Jorisstraat) is gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Alle gevelopeningen in deze gevel zijn eveneens getoogd en hebben een gepleisterde lekdorpel. Rechts op de begane grond zit een ingang met paneeldeur en een gedeeld bovenlicht. Links hiervan is een venster met een zesruits schuifraam. De lekdorpel onder het venster is opgenomen in een cordonlijst, die doorloopt over de afgeschuinde hoek van het pand. Op de eerste verdieping, boven een geprofileerde waterlijst, zitten twee vensters met zesruits schuiframen. Op de tweede verdieping heeft de gevel twee vensters met vierruits schuiframen. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met architraaf, fries en kroonlijst.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 2 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard