Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Koosje schrijft 2018

Aikido - Blog Zommerschool55+ SAS Den Bosch

Ik was benieuwd naar de Aikido workshop van de Zomerschool.

Het Japanse woord Aikido staat voor:
Ai - harmonie, eenheid
Ki - innerlijke energie
Do - weg, manier, pad

Truus van Osch 300Op internet zijn filmpjes te zien van deze Japanse gevechtssport maar onze instructrice Truus van Oss vertelt dat wij in deze les een milde en zachte vorm beoefenen waarin je op geen enkele manier kracht zet. We waren gerustgesteld, hier zouden geen rake klappen vallen.

Aikido doe je op blote voeten en je draagt een wit pak. Je oefent op een dikke mat. Truus is een gevorderd aikidoka en draagt een hakama. Dit is een traditionele wijde broekrok. De hakama is een traditioneel kledingstuk, dat over de eigenlijke witte broek van het pak wordt gedragen. De broekrok heeft zeven plooien, 5 vooraan en 2 achteraan waarbij elke plooi naar een van de zeven samoeraideugden verwijst.

We knikken als ze wijst op het belang van goed onderhoud van ons lichaam. Vrijwel allen zijn we in meer of mindere mate bekend met ‘phpd,’ de pijntjes hier pijntjes daar. En ja, natuurlijk willen we in een gezond lichaam en met een gezonde geest ouder worden.

In het eerste gedeelte leren we de basis, een serie van eenvoudige rek- en strekoefeningen. Truus telt daarbij in cadans van een tot tien in het Japans.
Die eenvoudige oefeningen zijn nodig als je de moeilijkere vervolgstappen moet doen, bijvoorbeeld om iemand af te weren.

Tot slot liet ze enkele veilige roloefeningen zien. Handig, want de gemiddelde oudere wil nog wel eens struikelen. Die roloefeningen heb ik even aan me voorbij laten gaan. Ik heb enige heupgevoeligheid ontwikkeld door een zenuw die knel lijkt te zitten. Ik keek wel van Truus de kunst af. Ze is een echt voorbeeld voor deze sport. Rustig, ingetogen, met veel aandacht en met een enorme souplesse.

Truus vond het fijn de vorm van de les nog even na te bespreken. We genoten in het restaurant van Reinier van Arkel nog van een drankje. Heerlijk dat we voor deze activiteit gebruik mochten maken van hun sportruimte.

koosjeWil jij ook een manier van bewegen en leven waarin harmonie met jezelf, de ander en de omgeving nagestreefd wordt? Meld je dan aan bij Aikidoschool Jushin Ryu.
www.asjr.nl

 

 

 

©2018 Zomerschool SAS Den Bosch//Koosje de Leeuw

 


© 2011 - 2023 'n Lutske Brabants - donderdag 7 december 2023 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard