Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Eerdere pennenvruchten

Asperge, de koningin van de groente

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Paul Asselbergs

Asperge, de koningin van de groente

We zitten momenteel midden in het aspergeseizoen, maar dat is u natuurlijk al lang bekend.
Het is in Bergen op Zoom al vele jaren een traditie, dat onze voormalige koningin Beatrix elk jaar werd verwend met een kistje, met daarin ‘ónze koningin’, namelijk Bergse asperge. In 2013 vroeg ik aan het college van B en W of mijn ingelijste gedicht De Verliefde Asperge in dat kistje mee mocht naar onze koning Willem-Alexander. Het college reageerde positief en het gedicht ging mee. Puur uit nieuwsgierigheid vroeg ik een tijd geleden, toen ik mijn ‘aspergeboek’ aan ’t schrijven was, aan de heer Paul Versijp (ónze Kabinetchef), of de koning nog elk jaar met Bergse asperges wordt verwend.

Paul schreef mij het volgende, met een Bergse knipoog:
Het kistje asperges bieden we jaarlijks aan de Majesteit aan. Dit gebruik gaat al vrij ver terug, waarschijnlijk tot in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Nadat veel aspergegronden ten prooi vielen aan stadsuitbreiding en industrievestiging, verwaterde de traditie. Logisch ook, want Bergen op Zoom was niet meer het landelijke centrum van de aspergeteelt in Nederland. Dat werd Limburg. Maar jij en ik weten dat de asperges die daar vandaan komen, niet kunnen tippen aan de kwaliteit van de asperges uit ons gebied. Daarom hebben we omstreeks 2005 besloten de traditie in ere te herstellen, om de Majesteit te laten proeven wat écht lekkere asperges zijn. We doen dat nog steeds. Jaarlijks gaat medio april een kistje onvervalste Brabantse Walasperges richting de residentie. Dat gebaar wordt zeer gewaardeerd, want we krijgen daar bijna altijd een sympathiek bedankbriefje op terug.

Noot: een persoonlijk bedankbriefje van onze koning heb ikzelf nooit gekregen! Later bedacht ik, dat hij het gedicht natuurlijk al lang kende, omdat het al jaren bij zijn moeder op het kleinste kamertje hangt.

Noot: dit is een van de bijzondere verhalen uit mijn nieuwste boek De Verliefde Asperge kreeg een stAAArtje. Dit boek is te koop bij boekhandel Van der Kreek, de Primera’s en de VVV in Bergen op Zoom én bij Van Dort in de Artilleriestraat.

© Paul Asselbergs


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 29 februari 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard