Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Westelijke dialectverhalen 2021

Daanse 2

week 52 - 29 december 2021 - 163

JanLuysterburg removebg preview

Vorige week hebben we de verhalen van Ad Borremans en Yvonne Rijk over Daanse gelezen. Deze week gaan we kijken welk licht Peter Borremans over dit onderwerp heeft laten schijnen.

Peter begint zijn schrijven altijd met 'Beste meneer, beste provinciegenoten'. Deze rubriek wordt immers niet alleen gepubliceerd in de Halsterse Krant & de Zuidwestkrant, maar ook op nlutskebrabants.nl en dat is aan de andere kant van de provincie.

Daanse betekent dansen. Daans betekent dans, maar ook een verwend kind ('n bedorreve daans).

In de Dikke van Berrege is terug te vinden, dat danske dansje betekent. Als voorbeeld wordt gegeven: 'n danske n'op 't urregel (een dansje bij het orgel).

Volgens het Brabantse Spot- en Scheldnamenboek is een dansgat een vrouw/meisje die/dat graag danst.

In het etymologisch woordenboek heeft Peter gelezen, dat dansen via het Franse dancer en het Latijnse danciare afkomstig is van het Frankische danklan, dat 'een rituele dank-dans uitvoeren' betekent.

In het 'gewone' woordenboek staat als omschrijving van dansen: ritmisch en sierlijk met je lichaam bewegen op de maat van de muziek; vrolijk springen en huppelen.

Over zichzelf zegt Peter: een danscursus heb ik nooit gevolgd, maar op de dansvloer heb ik weleens gestaan. Een rolschaatsenshow van SEO heb ik weleens gezien. Volksdansen doe je bij de KBO. Ik ben wel verschillende keren de dans ontsprongen: ik ben verschillende keren aan het gevaar ontkomen.

Uit de wielersport kent Peter de uitdrukking: dansend op de pedalen, wat gaat over staande klimmen op de fiets. Andere uitdrukkingen: Men kan wel dansen, al is het niet met de bruid. Naar iemands pijpen dansen. Het is licht dansen op een anders vloer. Op ploeg en egge is het kwaad dansen. Onwillige bruiden is kwaad dansen te leren. Geen pijp (fluit), geen dans. Aan de dans raken (gaan vechten).

Nou Peter, daar zitten een paar prachtige oude uitdrukkingen tussen.

Daansles
Ik zaat intern op de Kweekschool in d'n Ouwenbosch. Daor moesse m'n ouwelui vur krom ligge, want die adde n't nie te brjeed. Vaoder was febrieksarrebaajer en ik ad nog vier zusjes. Ik was zestien jaor en zaat in de tweede klas. Toen wij van de dirrekteur van 't school naor daansles mooge, deej ik nie meej, want ik wulde m'n ouwelui die ekstra koste nie aondoen. M'n klasgenoote adde meejlaaj meej mèèn en ze gienge 's praote meej Ad de Bra in Rwoozendaol, oonze daansleeraor. Die was gèère beraajd om mèèn graotes as kursist d'rbaaj te neeme. Zoowdoende zaat ik toen ok op daansles. Daor ben ik nog aaltij jeel dankbaor vur.

Ad de Bra ad 't goed vur mekaore. Wij waore jonges van de Kweekschool en wij adde netuurlek gin meskes om meej te ljeere daanse. Mar Ad vroog aon de meskes van de 'gewoone' daanslesse of ze nie wulde n'ellepe om oons te ljeere daanse en die deeje da gèère. Best aontrekkelek niewaor, die jonge jonges uit alle oeke van Neederlaand die vur onderwèèzer ljeerde.

't Waore jeel gezellege lesse. Mar d'r kwaam nog wa baaj. De broeder die bij oons toezicht iew op de slaopzaol (ij was ok oonze meziekljeeraor) moog gelèèk meej oons ok op daansles. Mar dan wel prievee. IJ was net zoow entoezjast as wij, dus ij wouw ok buite de prieveelesse gèère oefene. Oew 't kwaam, da weet ik nog steeds nie, mar ik kon ok uit m'n èège goed op z'n meskes daanse. Verschillende jonges, mar ok die broeder, vrooge gereegeld aon mèèn om saome nog 's 'n nuuwe daans te oefene. Wij vonne da toen èègelek allemaol jeel gewoon, mar a'k 'r aon trugdenk dan was da toch wel bezonder.

Nodderaand ben ik saome meej m'n vriende nog dikkels wieste daanse in Altere, in gemjeenschapsuis De Wittenhorst in de Schoolstraot. En laoter ok in de Soos van de Luxor in Baarege. Daor eb ik 'ne kjeer 'n meske ljeere kenne, waor ik nouw ondertusse mjeer as 52 jaor meej getrouwd ben. Die daans ben ik dus nie ontspronge.

We waore n'al jaore getrouwd. Van daanse konne me zoow goed as niks mir, aljeen 'n bietje fokstrotte en de Weense wals. Vur de gezellegèd zèèn we toen meej 'n koppel of drie, vier vriende, trug op daansles gegaon. Daansles vur volwassene. Da was aaltij leuteg. We slaogde vur beginners en me gienge dur vur zilver. Me slaogde vur zilver en me gienge dur vur goud. We deeje nie aljeen de lesse vollege, mar we gienge n'ok naor vraaj daanse. En we gienge naor allerlaaj plekke om te daanse: naor Rozenoord in Baarege, naor de Drieschaer in Ostrecht, naor Rwoozendaol, naor Goes. Totda m'n vrouw 't moej wier. 't Wier 'n bietje te veul, dus we stopte d'rmeej.

En nouw kan ik 'r niks mir van. Alle goeje lesse fienaol vergeete. Zellefs de liengse draoi van de fokstrot krèèg ik nie mir vur mekaore. Mar wa gif 't!

Ik wens al onze lezers een heel gelukkig en gezond 2022.

geschreven door: Jan Luysterburg


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - maandag 26 februari 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard