Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Les in het Bérgs: ‘Het klinkt onbeschofter’

Op basisschool de Fonkeling in Berghem krijgen alle groep 8 leerlingen les in het Bérgse dialect. Met een eigen lesmethode wordt de Bérgse woordenschat flink uitgebreid.

Verslag: Teun de Jager - DTV-Oss

Bergs schooljeugd 01

De bekende woorden zoals houdoe kennen de leerlingen wel, maar van veel van de Bèrgse woorden wisten ze voor de lessen nog geen betekenis te noemen. Vanaf het begin van het schooljaar tot aan de kerstvakantie krijgen groep 8 leerlingen acht verschillende lessen in het Bérgse dialect.

Door middel van quizzen, verschillende teksten en interviewen leren de leerlingen steeds meer woorden in het Bérgs. Initiatiefnemers Riny en Dick Boeijen spreken de quizzen en teksten in zodat de groep achters de goede uitspraak krijgen te horen. Stan, een leerling van groep 8A, vind de teksten nog erg lastig: “Er staan veel moeilijke woorden in, ondanks dat vind ik het wel erg leuk.”

Dialect in de klas

Volgens juf Mariska Lagarde is het dialect in de klas erg belangrijk. “Het dialect is onder de jeugd aan het verdwijnen, veel oude mensen vinden dat jammer”, aldus Lagarde, “het dialect is meer een verrijking voor de leerlingen, het Nederlands niveau van de leerlingen gaat er niet op achteruit.” Jean krijgt ook de lessen Bérgs en vind het leuker dan het Nederlands: “Het klinkt net iets onbeschofter.”

Voor de eer

Op het einde van het project volgt er een wedstrijd tussen de drie groepen acht. Riny en Dick Boeijen komen dan terug naar de school om te luisteren welke klas het beste Bérgs kan spreken. Deze klas gaat er vandoor met de eer van best Bérgs sprekende klas. Het project loopt nog tot de kerstvakantie.

Bergs schooljeugd

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 1 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard