Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Winnaars Dialectprijs 2015

De winnaars van de Dialectprijs van Noord-Brabant 2015 zijn bekend!

De prijs, die bestaat uit een echte zachte G en een bedrag van € 1000,00 ter ondersteuning van nieuwe dialectprojecten, werd uitgereikt door wethouder Marcelle Hendrickx en gedeputeerde Henri Swinkels.

DSC00264Foto: Frans van den Bogaard

Zij deden dat met een tweetalige toespraak, Hendrickx in het Nederlands en Swinkels in het Brabants.

De winaars zijn Piet van Esch, Danker Jan Oreel en Henk Wittenberg, vanwege, onder meer, de titels Wènne Klèts, Gin Gelul-Brabants voor beginners, Brabant-Daar brandt nog licht en Grutvaojers Skrifje.

De projecten die voor de prijs werden voorgedragen, vindt u hier. Hieronder vindt u het juryrapport.

Juryrapport bij de Dialectprijs van Noord-Brabant 2015
13 personen hebben 12 activiteiten op het gebied van de dialectbeoefening in Noord-Brabant voorgedragen voor de Dialectprijs van Noord-Brabant. Alle 12 activiteiten waren meer dan voldoende geschikt als voordracht voor de prijs, zij voldoen allen aan de criteria die voor de prijs gelden en werden allen door de jury beoordeeld als waardevol en belangrijk voor de beeldvorming van het dialect in Noord-Brabant. De dialectbeoefening in Noord-Brabant is, zo blijkt maar weer eens, niet alleen veelzijdig, maar ook van hoge kwaliteit en zij bereikt een groot en divers publiek.

De jury had dan ook een mooie maar tevens moeilijke klus aan het selecteren van een kort rééjke (de short list), en nog veel meer aan het uitverkiezen van de winnaar. Daarbij heeft de jury rekening gehouden met de doelstelling van de dialectprijs: het erkennen en stimuleren van activiteiten van liefhebbers van het dialect in Noord-Brabant. De criteria voor de dialectprijs zijn voorbeeldigheid en verdienste: de prijs wil activiteiten erkennen en stimuleren die het dialect op een bijzondere manier in de kijker hebben gezet, waardoor het imago van het dialect wordt bevorderd.

Wij hebben naar buitengewone prestaties gekeken, die verrassend en spraakmakend zijn. We hebben gekeken of activiteiten veel liefhebbers betrokken hebben of een groot en breed publiek bereikt hebben. Het werk van de winnaar moet in de ogen van de jury dynamisch en hedendaags zijn en niet per se authentiek of traditioneel. Het werk zet taal neer als instrument van Brabantse cultuur en Brabantse identiteit. En het kan eenieder die zich inzet voor dialectbeoefening ter inspiratie dienen.

De winnaar van de Dialectprijs van Noord-Brabant 2015 voldoet aan deze criteria. De jury vindt op de eerste plaats de vorm waarin de winnaar het Brabants dialect aan het publiek presenteert vernieuwend, verrassend en van hoge kwaliteit. Daarbij heeft de jury de vrijheid genomen niet alleen de meest recente resultaten die werden voorgedragen, maar ook eerdere resultaten van het werk van de winnaar in haar beoordeling mee te nemen. Ook heeft de jury met veel belangstelling kennis genomen van de vele aandacht die er in de pers geweest is.

Op de tweede plaats is het werk inhoudelijk van dien aard dat het niet alleen het publiek van de belangstellende dialectliefhebbers bereikt heeft, maar - en dat is ook te danken aan de eerder genoemde vorm van het werk - een heel breed publiek van niet per se enkel Brabanders. Het werk is dan ook vooral te prijzen in zijn bijzondere harmonie van vorm en inhoud. Die inhoud is bovendien zodanig dat ermee de beeldvorming van het dialect daadwerkelijk bevorderd wordt; zó maak je het imago van dialect sterker. Het werk geeft een gevoel van herkenning maar soms ook van vervreemding, het geeft een glimlach en een schaterlach, het is mooi om te zien, het is leerzaam en leuk maar soms choqueert het ook.

Jury: Gerlaine Piters, Tim van der Avoird, Jos Swanenberg.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 29 februari 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard