Iedere zondag en woensdag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Bossche Monumenten 2019

004. De toren van de Sint-Jan - Sint-Janskathedraal

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

FotoBM004 Toren StJanIn de Sint-Janstoren is een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis, bouw en restauraties van de toren. Foto: Josephine Peren

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de toren van de Sint-Jan door zijn afwijkende materiaalgebruik (baksteen) nieuwer is dan het kerkgebouw. De onderste delen van de toren zijn echter in aanleg ouder, ze vormen een restant van het eerste romaanse kerkgebouw van omstreeks 1250. De toren is 73 meter hoog en is opgebouwd uit grote bakstenen, zogenaamde kloostermoppen. De bovenste bakstenen geleding (met klokkenstoel) is van het begin van de 16e eeuw. De achtzijdige spits met uurwerk wordt bekroond door een verdiepingsgewijze opbouw van twee open en van balustrades voorziene achtkante lantaarns en een peervormige helm in de top. De spits is vanaf het begin van de 17e eeuw toegevoegd. Hier is een kleiner formaat baksteen gebruikt dan in het onderste deel van de toren. Aan de buitenzijde is de toren aan de onderkant bekleed met natuursteen uit Udelfangen. In de toren hangen 59 klokken: 50 beiaardklokken en 9 voorslagklokken.
In de Franse Tijd (1795 – 1813) werden alle kerktorens geconfisqueerd en aan de gemeentebesturen in eigendom overgedragen. Dat had te maken met hun functie van openbare tijdaanwijzer, (militaire) uitkijkpost en plaats voor de klokken die brand en alarm signaleerden en openbare festiviteiten aankondigden. De kerktoren van de Sint-Jan is – na veel heisa – in 1801 definitief in eigendom van de gemeente ’s-Hertogenbosch gekomen, en is dat nog steeds. Het kerkgebouw is in eigendom van het kerkbestuur.
Men kan de toren beklimmen onder begeleiding van gidsen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch (Parade 12). Tijdens de beklimming wordt regelmatig gestopt om een kijkje te nemen onder andere bij het carillon, het uurwerk en de tentoonstelling over de geschiedenis, bouw en restauraties van de toren. Het is alles bij elkaar een hele klim over eeuwenoude, uitgesleten, stenen wenteltrappen met in totaal 218 treden! Men heeft dan uiteindelijk de voet van de spits bereikt op een hoogte van 43 meter. Het hoogste punt van de toren, daar waar het haantje staat, is 30 meter hoger, maar niet toegankelijk voor bezoekers. Vanaf de vier balkons heeft men een magnifiek en indrukwekkend uitzicht over de oude vestingstad en zijn wijde omgeving. De balkons stellen de bezoekers in staat om ’s-Hertogenbosch vanuit verschillende perspectieven te overzien. De ingang van de toren van de Sint-Jan bevindt zich op de hoek Torenstraat en Parade.

 

© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - vrijdag 18 juni 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard