Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

165. De Stadt Ravensteijn

pand De Stadt RavensteijnHet pand De Stadt Ravensteijn is zowel een gemeentelijk monument als een rijksmonument. Foto: Josephine Peren

De winkel met bovenwoning met huisnaam ‘De Stadt Ravensteijn’ is gelegen aan de Hinthamerstraat 160. Het pand is aan beide zijden vastgebouwd aan de belendende percelen. Als winkel/woonhuis vormt het een illustratie van de uit luxueuze woonhuizen en winkelpanden bestaande bebouwing aan de Hinthamerstraat. November 1987 wordt het aangewezen als gemeentelijk monument. Sinds 2004 staat het tevens geregistreerd als rijksmonument. De oorspronkelijke functie van het complex is tot op heden gehandhaafd gebleven.

Tot voor kort was hier een winkel gespecialiseerd in diervoeders in gevestigd. Een lichtreclame uit vermoedelijk de jaren zestig van de vorige eeuw (‘P. Sluis’) herinnert hier nog aan. De voorgevel dateert van omstreeks 1890 en heeft ornamenten in neo-renaissance vormenstijl. Achter de voorgevel bevindt zich – zoals gebruikelijk bij vele Bossche panden in de binnenstad – een laatmiddeleeuws pand, dat al in 1566 vermeld stond onder de naam De Stadt Ravensteijn. Enkele jaren geleden werd het bouwwerk uitgebreid bouwhistorisch onderzocht. Bij die gelegenheid werden er diverse, verrassende, middeleeuwse onderdelen blootgelegd.

Het complex heeft een langgerekte, rechthoekige plattegrond. Het telt drie bouwlagen onder een zadeldak, gedekt met kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, met een natuurstenen pui en stucwerk hoekblokken en banden in de voorgevel. In de borstweringen ter hoogte van de tweede verdieping zit siermetselwerk. Onder de gootlijst zijn drie sierankers geplaatst. Achter het magazijn van de winkel is een open plaats.

Het pand heeft een smalle, twee traveeën tellende, symmetrische lijstgevel. De gootlijst is geprofileerd en rust op acht consoles. Tussen deze klossen zijn diamantkoppen aangebracht. De winkelpui op de begane grond beslaat de gehele breedte van de voorgevel, met centraal hierin de winkelingang. Die bestaat uit een niet-authentieke, beglaasde deur (oorspronkelijk was het een dubbele deur) met bovenlicht. Aan weerszijden hiervan zijn etalageramen, die geflankeerd worden door ranke pilasters. In de borstwering onder de etalageramen zitten spiegels. De pui wordt aan de bovenzijde afgesloten door een kroonlijst. Boven de ingang is een gebroken, gebogen fronton gerealiseerd, rustend op voluutvormige consoles. Boven in het fronton zit een steen waarin een druiventros is afgebeeld.

Ter hoogte van de eerste verdieping zitten rechtgesloten vensters met schuiframen, met glas-in-lood bovenlichten. Deze zijn voorzien van een gepleisterde omlijsting, bekroond door een fronton met schelpversiering. Op de tweede verdieping zijn getoogde vensters met schuiframen. Hierboven zijn gepleisterde aanzet- en sluitstenen geplaatst.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard