Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Ed Hupkens

180. Laatmiddeleeuwse schermgevel

FotoLB BM 180De winkelwoning aan de Markt 67 heeft een laatmiddeleeuwse schermgevel. Foto: Josephine Peren

De winkelwoning aan de Markt 67 is omstreeks 1400 gebouwd en heeft als huisnaam ‘De Gulden Appel’. Oorspronkelijk liep het smalle terrein door tot aan de Binnendieze (Marktstroom). Het perceel is bebouwd met een hoofdgebouw en een achterbouw, gescheiden door een binnenplaats. Het hoofdgebouw omvat vier niveaus: kelder, begane grond, eerste verdieping, zolder onder een lessenaarsdak. Sinds maart 2005 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

De huidige voorgevel is een gepleisterde 19de-eeuwse lijstgevel, afgesloten door een opvallend brede, uitstekende geprofileerde kroonlijst onder een uitkragende bakgoot. Achter deze gevel is de laatmiddeleeuwse schermgevel (ca. 1500) met drie kantelen nog grotendeels aanwezig. Een schermgevel is een schijngevel, die als een scherm hoog boven het dak van het pand uitrijst, waardoor het veel groter wil lijken dan het is. De gevel heeft een 20ste-eeuwse pui. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich twee moderne vensters met bovenlicht.

De linkerzijmuur deelt het pand met het buurpand met de huisnaam ‘Het Vercken’, deze zijmuur is grotendeels vroeg 14e-eeuws. In deze muur is op de verdieping nog een restant van een bogenconstructie met spaarnissen waargenomen. De rechterzijmuur is gemeenschappelijk met het buurpand Markt 63-65 en bevat middeleeuws muurwerk.

De achtergevel is een restant van een laat 15de-eeuwse topgevel, die in 1972 is afgetopt tot lijstgevel. Op de eerste verdieping bevindt zich een brede korfboog. Hierboven is een waterlijst met geprofileerde baksteen.

Het gehele pand was oorspronkelijk onderkelderd, maar tegenwoordig is alleen het voorste gedeelte van de kelder nog aanwezig. De kelder is toegankelijk vanaf de straat, via een luik in de vloer. Oorspronkelijk was er ook een ingang op het achtererf. De kelder had een tongewelf in de lengterichting, maar het gewelf is vervangen door een betondek. In de rechterzijgevel van de kelder bevinden zich twee kaarsnissen en een oorspronkelijke stookplaats. De kelder heeft in verbinding gestaan met de kelder van het rechterbuurpand, Markt 65, deze doorgang is dichtgezet.

Alleen op de eerste verdieping is de samengestelde balklaag, bestaande uit eiken moerbalk en kinderbinten, behouden. De balklaag bestaat uit acht balkvakken. In het vijfde balkvak bevindt zich tegen de rechterzijgevel een 17de-eeuwse, grenen spiltrap. In de 19de eeuw is het pand verlaagd en voorzien van de huidige kap.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard