Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

208. Sobere, harmonieuze villabouw

Bossche MonumentenHet pand Enckevoirtstraat 3 is een representatief voorbeeld van een sobere, harmonieuze villa-architectuur. Foto: Josephine Peren

Enckevoirtstraat 3 vormt samen met de rechter buurwoning Enckevoirtstraat 1 een vrijstaande villa onder één kap. Gebouwd in 1924, naar een ontwerp van de architect H.W. Valk. Het pand omvat bouwlagen onder een schilddak, dat gedekt is met gesmoorde muldenpannen. Kenmerkend is de afwisselende bouwmassa met diverse uitbouwen, een relatief lage eerste verdieping en een dominante kap met forse overstek. Ter hoogte van de verdieping is het muurwerk gemetseld met donkere bakstenen, afgewisseld met horizontale, verdiepte banen van helrode baksteen. Aan de voorzijde is een tuin met een lage, bakstenen muur met een bijzondere metalen bekroning als erfscheiding. Sinds september 2003 staat het complex ingeschreven als gemeentelijk monument.

Aan de voorzijde bevindt zich een uitgebouwde, driekantige erker, voorzien van vensters en openstaande deuren. Op deze erker is op de eerste verdieping een balkon met hoge borstwering en een verdiepte loggia. De openslaande deuren naar het balkon worden geflankeerd door twee smalle, hoge vensters en hebben bovenlichten. Beide hoeken van het balkon worden gemarkeerd door zware, wit geschilderde pilasters. In het muurvlak rechts hiervan is zowel op de begane grond als op de verdieping een venster met draairamen. De smalle bovenlichten, uitgevoerd met glas-in-lood, functioneren als klepraampjes. Op de hoek van de voorgevel en de linkerzijgevel is overhoeks een natuurstenen brievenbus geplaatst. In het dakschild aan de voorzijde bevindt zich een moderne dakkapel en drie schoorsteenkanalen op de nok.

In de linkerzijgevel bevindt zich de voordeur met een uitgebouwd toegangsportaal, gemarkeerd door enkele zware pilasters die identiek zijn aan die van het balkon. Het trappenhuis, dat zich boven het ingangsportaal bevindt, heeft drie smalle, diep gesneden, verticale vensters. Aan de achterzijde is een vierkante uitbouw geplaatst met op de eerste verdieping een ruim balkon met een hoge borstwering. Rechts van het ingangsportaal bevinden zich op de begane grond en de eerste verdieping twee brede vensters met draairamen en bovenlicht.

Hoewel de achtergevel vanaf de openbare weg niet zichtbaar is, kan worden opgemerkt dat deze gevel een architectonische eenheid vormt met de overige gevels. Boven de brede tuindeuren op de begane grond is een balkon met een gemetselde borstwering.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard