Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

213. 3 Van oorsprong drie armenhuizen

Bossche MonumentenOp de plek van de woning aan de Graaf Engelbertstraat 4 in Bokhoven heeft oorspronkelijk een rij van drie armenwoningen gestaan.
Foto: Josephine Peren

Het vrijstaande pand aan de Graaf Engelbertstraat 4 in Bokhoven is oorspronkelijk een rij van drie armenhuizen geweest, bouwjaar 1826. Bij de renovatie vanaf 1962 zijn de afzonderlijke huizen – ook wel Armenhuis of Proefhuis genoemd - samengetrokken tot één woning. Het pand heeft een rechthoekige grondslag en is met de lange zijde aan de straat gelegen. Het omvat een begane grond en een zolderniveau onder een met oranje en oud-Hollandse dakpannen gedekt zadeldak. Sinds oktober 2003 staat de woning geregistreerd als gemeentelijk monument.

Bij de samentrekking van de armenhuizen zijn de drie deuren en drie vensters in de straatgevel vervangen door vier nieuwe vensters. Deze zijn voorzien van zesruits schuiframen, zesruits bovenlichten en buitenraamluiken. Elk van de vier vensters heeft een keramische onderdorpel. De voorgevel met acht gevelankers wordt aan de bovenzijde afgesloten met een zinken bakgoot. De voorgevel van de aanbouw heeft van oorsprong een deur gekend onder een halfsteens rollaag. Deze gevelopening is later dichtgezet. De daklijn is voorzien van een gordinganker.

De linkerzijgevel is een topgevel. De top ervan verdwijnt achter houten regelwerk en is gevat in een sierlijke windvaan. In de linkerzijgevel bevindt zich de moderne voordeur onder een houten overkapping. De rechterzijgevel gaat op begane grondniveau nagenoeg geheel schuil achter de aanbouw. De tuit is voorzien van hardstenen dekplaten. Net boven de aansluiting van het lessenaardak is een kleine halfsteens rollaag, mogelijk van een dichtgezet hooiluik, zichtbaar. In de rechterzijgevel zijn drie ankers van de kap waar te nemen. De rechterzijgevel van de aanbouw is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.

De achtergevel is van oorsprong blind geweest. Tijdens de verbouwing in de jaren zestig van de vorige eeuw, is in het midden van deze gevel een breed raam aangebracht. Aan weerszijden van dit raam bevindt zich een venster. Links een venster met dubbele zesruits draairamen. Rechts een venster met vierruits schuivend onderraam en vast vierruits bovenlicht. Beide vensters hebben buitenluiken. Het dakschild is voorzien van een dakkapel onder lessenaardak met aan weerszijden een modern dakraam. De houten dakkapel heeft drie draaiende vierruits ramen. Het dak is voorzien van een mastgoot. Het muurwerk aan de achtergevel van de aanbouw is geheel modern. Het schone metselwerk heeft een moderne deur en een vierruits venster. In het muurwerk is een gordinganker waar te nemen.

Het pand heeft monumentale waarde vanwege de gevels, de bouwmassa en de situering. De oorspronkelijke functie als armenwoningen draagt bij aan de sociaal-historische waarde.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard