Iedere zondag en woensdag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Bossche Monumenten 2019

032. Kenmerkend voor Wederopbouwperiode

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

FotoBM 032De in 2003 sterk vernieuwde kortgevelboerderij uit de Wederopbouwperiode is gelegen aan de Graaf Engelbertstraat 9 in Bokhoven.
Foto: Josephine Peren

De kortgevelboerderij aan de Graaf Engelbertstraat 9 in Bokhoven is karakteristiek voor de Wederopbouwperiode (bouwjaar circa 1950): boerderijen die kort na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd ter vervanging van de tijdens de oorlog beschadigde boerderijen. De boerderij is met de kopgevel naar de straat gekeerd. Het bedrijfsdeel is breder dan het woondeel. Het zadeldak met wolfeinden is gedekt met moderne, rode muldenpannen. Aan de oostzijde is de boerderij uitgebouwd met een aanbouw uit 2003, die dienst doet als keuken. Sinds oktober 2003 staat het complex geregistreerd als gemeentelijk monument.

De in halfsteensverband gemetselde voorgevel (spouwmuur) is op de begane grond geleed met een voordeur en een venster. De in 2003 vernieuwde voordeur wordt geaccentueerd door twee lisenen met daarboven een hardstenen bovendorpel. De vensteropening is voorzien van een steens strekse boog. Het zolderniveau is geleed met twee vensteropeningen, beide voorzien van een steens strekse boog en een keramische onderdorpel. Ieder venster bevat twee draaiende ramen. Iets boven het maaiveld bevindt zich een op de zijde geplaatste koppenlaag. De daklijn heeft een laag strekken met daarop een koppenlaag.

De linkerzijgevel van het smallere woondeel is geleed met een vierruits venster en een kelderlicht onder een halfsteens rollaag en een halfsteens segmentboog. Het voormalige, bredere bedrijfsdeel omvat een dubbele schuurdeur met ruitvormig venster en hierboven een lichtkapel. Aan weerszijden van deze deur bevinden zich twee klepramen. Geheel rechts in het muurwerk is een klein toiletraam gesitueerd. Het dak is geleed met een brede dakkapel en een zolderlicht.

De rechterzijgevel heeft ter plaatse van het woondeel twee gevelopeningen, beide voorzien van een steens strekse boog. De rechteropening bevat een pui met een toegangsdeur en gangvenster. Het venster met draaiend onderraam en kleppend bovenlicht is aan de onderzijde voorzien van een keramische onderdorpel. Ter plaatse van het bedrijfsdeel is de gevel in de late twintigste eeuw grotendeels vernieuwd. In de gevel bevinden zich twee moderne klepramen, twee grote vensters en een pui met deuren gangramen. Het dakschild is gleed met een drietal daklichten en een brede dakkapel met een zadeldak.
De moderne achtergevel is voorzien van vijf ramen en twee dubbele deuren. In het wolfeind is een groot, metalen kozijn aangebracht.

Redengevende omschrijving voor de monumentale registratie: dit pand heeft monumentale waarde vanwege de gevels, de bouwmassa en de situering. Deze voormalige boerderij is karakteristiek voor de periode van de Wederopbouw.

 

© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - vrijdag 18 juni 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard