Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

244. Historisch pand met twee achterhuizen

©2023 'n Lutske BrabantsIn de kern dateert het pand Kerkstraat 59 uit het begin van de 15e eeuw. Foto: Josephine Peren

De huisnaam van het pand Kerkstraat 59 is ‘de Snuijfmolen’. In de kern dateert het gebouw uit het begin van de 15e eeuw. Zoals blijkt uit de zijmuren op de begane grond en de samengestelde balklaag van de eerste verdieping voorin het pand. Vanouds had het een indeling in een voorhuis met een vast achterhuis, getuige een kleine sprong in de rechter zijmuur en in de plafondhoogtes. Rond 1860 is de voorgevel vernieuwd in de vorm van een lijstgevel. In 1934, 1987 en 1996 is de pui vernieuwd. In de 19e eeuw zijn twee achter elkaar gelegen achterhuizen gebouwd. In de late 20e eeuw is de kleine achterplaats tussen het hoofdhuis en de achterhuizen bebouwd met een eenlaags volume met plat dak. Het gebouw Kerkstraat 59 ligt op een langgerekt perceel, dat doorloopt tot aan de Putgang.

De voorgevel is een symmetrisch gepleisterde lijstgevel ban twee vensterassen breed. Op de begane grond is er tussen penanten een grote gevelopening met een recente pui. De gevelopening heeft een recente natuurstenen omlijsting. Op de eerste verdieping is een cordonlijst. Direct daarboven bevinden zich twee vensters, met aan weerszijden lisenen met basementen, verdiepte panelen en bovenin voluutconsoles met krulwerk die een geprofileerde kroonlijst dragen. De vensters hebben kozijnen met een duivenjagerprofiel en bevatten T-draairamen, met groen glas-in-lood in de bovenramen. Direct boven de kroonlijsten zijn op de tweede verdieping twee identieke vensters met omlijstingen. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met een gepleisterde architraaf en fries met drie panelen, die gescheiden worden door vier houten voluutconsoles met bladwerk, die een geprofileerde, houten kroonlijst dragen.

De begane grond bestaat uit één grote winkelruimte, die reikt tot het eerste achterhuis. Tegen de rechter zijmuur is er in het voorhuis een aparte gang met een steektrap naar de verdieping. Op de verdieping is een indeling met een grote voorkamer, daarachter een steektrap naar zolder vanaf de gang tegen de linker zijmuur, waarnaast twee vertrekken en daar tussenin een overloop. Voorin het voorhuis bestaat de eerste verdiepingsbalklaag uit moer- en kinderbinten.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - maandag 6 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard