Iedere zondag en woensdag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Bossche Straten 2014

094. Eindmarkeringen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 094LB
Het Wilhelminapark en de molen van Van Esch met op de achtergrond de Vughterstraat en de Molenberg (links) en Sonneveld (rechts).
Datering: onbekend. Foto: SA nr. 0008569

De aan weerskanten van de Vughterstraat liggende zijstraten Sonneveld en Molenberg markeren het einde van deze bij de Schapenmarkt beginnende hoofdweg. De beide flatgebouwen aan Sonneveld en Molenberg liggen aan de zuidelijke rand van de voormalige vestingwerken. De naam Sonneveld komt van de metselaarsbaas Gerardus van Son, die begin negentiende eeuw dáár en ook in de Van Sonsteeg grond bezat en ter plaatse een aantal huisjes bouwde. De Molenberg is genoemd naar de molen van Van Esch, die tegenover de Molenbergflat aan de Stadsdommel heeft gestaan, op de ondergrond van het inmiddels verdwenen Bastion Deuteren. Deze graanmolen was de laatste van de 21 verschillende molens die binnen de stadswallen hebben gestaan. De eerste melding van een Bossche stadsmolen stamt uit 1504. In dat jaar mocht Aart Peter Stevensz een windmolen oprichten ‘achter de Tolbrug’. De molen van Van Esch stond aanvankelijk bekend als De Nieuwe Steenen Molen, en werd in 1889 gebouwd. Voor de bouw van de voorganger, De Oude Steenen Molen, werd in 1613 vergunning verleend. In 1920 raakte de molen van Van Esch buiten werking, in 1922 werd hij letterlijk gekortwiekt: de wieken gingen eraf. Uiteindelijk werd in 1939 de nog bestaande onderbouw gesloopt. Iets verderop begint het Wilhelminaplein, officieus bekend als ‘Heetmanplein’. Dit door prof. ir. Heetman ontworpen verkeersknooppunt kwam in 1965 in de plaats van twee pleinen, het Willemsplein en het Wilhelminapark. Het Heetmanplein is een wirwar van rijbanen, verkeerslichten en veel pijlen. Een unieke kluwen van alles wat rijdt, volgens historicus Aart Vos van het Stadsarchief.


© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - donderdag 16 september 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard