Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Paul Asselbergs 2024

Ziede z’ok vliege?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Paul Asselbergs

Ziede z’ok vliege?

Zoals elke Bergenaar weet: op 11-11-2023 werd het Vastenavendmotto voor 2024 bekendgemaakt. We kennen het allemaal hè, namelijk: Ziede z’ok vliege? 

En bestaat toeval? Een paar dagen na 11/11 las ik in BN/DeStem een artikel met de kop: “Een zwarte kraai op je bord?” Waar ging dat nou weer over?  In een sterrenrestaurant in Valkenswaard kunnen gasten sinds kort genieten van de borst van de (zwarte) kraai. Dit gerecht is bedacht door chef-kok Herman Cooijmans. Twee dingen vielen mij direct op: Valkenswaard en Cooijmans. Limburg is vooral bekend om zijn Limburgse vlaai, maar wil nou ook naam gaan maken met de Limburgse kraai. Kraaien zorgen daar plaatselijk voor overlast, en een aantal kraaien wordt daarom afgeschoten. Uit nieuwsgierigheid ben even later naar Valkensburg gereden. De chef-kok zei, dat kraaienborst een culinair succes was. Er was één probleem: jagers brengen soms veel te veel kraaien en dan zegt hij tegen de jager: “een paar kraaien elke keer is genoeg hoor, ik hoef geen berg kraaien”. Ik zei: “Dat snap ik, maar ik neem er geen mee hoor, want wij hebben in Bergen op Zoom al een Kraaijenberg. Bovendien worden wij in Bergen verdrietig van dode kraaien. Tijdens de jaarlijkse afsluiting van de Vastenavend op de Grote Markt zien we traditioneel ‘een kraai dood van z’n stokske vallen’, en dan zingen we met z’n allen: ‘Moeder, onze kraai is dood, hij is van z’n stokske gevallen’, dus één dode kraai vinden we al erg genoeg”.   

Maar goed: dit restaurant staat nu extra in de belangstelling, want kraaienborst kun je volgens mij nergens anders in ons land eten. De chef vertelde mij nog, dat elke geschoten kraai eerst door de keurmeester beoordeeld wordt, een soort Kraai-check dus. Gasten moeten namelijk niet op een kraaienborst gaan zitten kauwen. En als de borsten worden uitgeserveerd, dan krijgt men een speciaal drankje erbij, van tevoren beoordeeld door Raven van Dorst.

Nou mijn conclusie dus: in Limburg zien ze ze volgens mijn ok vliege!!

©2024 Paul Asselbergs


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 27 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard