Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Straten 2018

353. Geurend hout met ‘macht’ - Cederstraat

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 353LBDe Cederstraat in aanbouw. Anno 1948. Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0021708

Op 28 januari 1921 stelde de Straatnamencommissie voor om in het noordelijk deel van uitbreidingsplan Hinthamerpoort (Barten-Noord) enkele straten namen van bomen te geven. De voorgestelde straatnamen Eikenstraat, Populierenstraat, Beukenstraat, Lindenstraat, en de Dennenstraat verwijzen naar het bos in de stadsnaam ’s-Hertogenbosch. Het betrof straten “parallel loopende met den Hinthammerweg, ongeveer Oost-West op de stad aan”. Van 2002 tot 2004 zijn 225 huizen en alle straten in Barten-Noord gesloopt voor nieuwbouw. Vanaf 2005 startte woningcorporatie BrabantWonen met de bouw van 350 moderne woningen. De namen van straten met bomen kwamen niet terug. Ook in het ander deel van plan Hinthamerpoort (Barten-Zuid) hebben straten namen van bomen gekregen, zoals de Cederstraat. Deze straat begint bij de Wilgenstraat en eindigt bij de Dr. Schaepmanstraat. De Cederstraat behoort zowel tot de Hinthamerpoort (Barten-Zuid) als de Graafsebuurt-Zuid.

De cederboom behoort tot de coniferen, is verwant aan dennen en sparren en heeft net als deze kegelvormige vruchten. Ze komen van nature voor in de Himalaya en in landen rondom de Middellandse Zee. Het woord ceder komt van het Arabische kedron of kedra dat ‘macht’ betekent; hiermee werden meerdere soorten naaldbomen met geurend hout bedoeld. Ceders staan bekend vanwege hun geurende en duurzame hout. Een ceder kan tussen de 40 en 50 meter hoog worden. De zaden bevatten een onaangenaam smakende hars; waarschijnlijk om te voorkomen dat ze worden opgegeten door eekhoorns. In de oudheid bouwden de Egyptenaren met cederhout de reusachtige poorten van hun tempels, schrijnen, doodskisten en schepen. Cederolie werd gebruikt bij het balsemen van de doden. De tempel van Salomo in Jeruzalem is gebouwd met Libanonceder. In de Bijbel is de ceder de vaakst genoemde boomsoort. Er bestaat het spreekwoord ‘Ook de ceders van Libanon worden afgehouwen’. Dat betekent: ‘Alles gaat voorbij, ook de heilige dingen vergaan’.

Eind jaren vijftig van de vorige eeuw was de Bossche Cederstraat een verzamelpunt van een aantal vrienden. De muziek van onder andere The Shadows, de begeleidingsband van de Britse popzanger Cliff Richard, was aanleiding om gezamenlijk gitaarles te nemen. De broers Jan, Ad en Charel Pijnenburg besloten samen met Henk van Gulik en Theo Sterrenburg onder de naam The Ceder Stars te gaan optreden. In het begin speelde de band in gemeenschapshuizen, de eerste ‘hangplek’ voor jongeren. Later in Cosmopoliet en het Lido in Waalwijk.

 


© 2011 - 2022 'n Lutske Brabants - zaterdag 22 januari 2022 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard